پژوهشگران دانشگاه کاشان موفق به خالص سازی پروتئین‌ها به کمک نانوجاذب‌های مغناطیسی شدند

۰۹ خرداد ۱۳۹۶ | ۰۹:۱۴ کد : ۶۸۸۸ اخبار دانشگاه دستاورد و افتخارات دانشگاه
تعداد بازدید:۶۲۶۱
پژوهشگران دانشگاه کاشان موفق به خالص سازی پروتئین‌ها به کمک نانوجاذب‌های مغناطیسی شدند

پژوهشگران دانشگاه کاشان در تحقیقات خود موفق به خالص سازی پروتئین‌ها به کمک نانوجاذب‌های مغناطیسی شدند.

عضو هیات علمی دانشکده شیمی دانشگاه کاشان گفت: روش‌های مبتنی بر نانوذرات مغناطیسی در تخلیص سلول‌ها و پروتئین‌ها یکی از پرکاربردترین روش‌های تخلیص است که از کاربری بالایی نیز برخوردار است.

دکتر حسین نعیمی اظهار داشت: به همین منظور در این پژوهش، یک روش ساده و ارزان قیمت برای تهیه دو ساختارنانومغناطیسی به منظور خالص سازی نوعی پروتئین (پروتئین نوترکیب A) به عنوان یک مدل از پروتئین‌های نوترکیب حاوی دم هیستیدینی استفاده شده است

وی افزود: نتایج حاصل از کاربرد نانوساختارهای طراحی شده را بستر مغناطیسی طراحی شده که با استفاده از مواد ارزان قیمت سنتز شده بود، قادر به تخلیص پروتیئن با راندمان و خلوص بالاست و فرایند تخلیص به کمک آن در زمان کوتاهی انجام می‌شود

وی خاطر نشان کرد: ساخت آسان وکم هزینه‌ی این نانوساختار و گزینش پذیری و ظرفیت بالا از دیگر مزایای نانوجاذب‌های مغناطیسی است. علاوه بر این بستر مغناطیسی طراحی شده قابلیت بازیابی و استفاده‌ی مجدد در فرایند تخلیص را دارد

نعیمی تأکید کرد که اهمیت این طرح در این است که با بررسی ساختار سه بعدی پروتئین‌ها و شناسایی جایگاه عملکردی آن‌ها، راه برای تولید و طراحی داروهای نوترکیب، واکسن‌ها و درمان بیماری‌ها هموار خواهد شد.

وی همچنین خاطرنشان کرد: با توجه به فرایند مؤثر و کارآمد تخلیص پروتئین‌ها با استفاده از روش پیشنهادی در این پروژه، امکان تجاری سازی این محصول در صورت تکمیل مطالعات وجود خواهد داشت. همچنین از آنجا که کلیه‌ی مراحل این فناوری بومی است، امکان استفاده از آن در کلیه مراکز پژوهشی و بیوتکنولوژی کشور وجود دارد

به طور کلی خالص‌سازی پروتئین‌ها شامل مجموعه‌ای از مراحل به هم پیوسته به منظور جدا کردن یک پروتئین منفرد از یک مخلوط پیچیده‌ی پروتئینی است. روش‌های کنونی تخلیص پروتئین‌ها چندان کارآمد نبوده و بسیار پرهزینه و زمان‌گیر است. به طور کلی بازده پایین و خلوص نامناسب محصول از جمله معایب این روش‌هاست. از سوی دیگر غالب این روش‌ها را در خالص نمودن مقادیر کم مایعات حاوی پروتئین مورد نظر نمی‌توان استفاده کرد؛ چراکه سبب از دست رفتن پروتئین‌ها در حین فرایند می‌شود. این امر، به ویژه برای پروتئین‌هایی که سطح بیان آن‌ها کم است، یک عیب محسوب می‌شود

از این‌رو طراحی روش‌های نوین در راستای دستیابی به بازده بالاتر، افزایش سرعت و کاهش هزینه‌های خالص سازی پروتئین‌ها از اهمیت بسزایی برخوردار است.

این تحقیقات حاصل تلاش‌های زهرا رشید دانشجوی دکترای دانشگاه کاشان، پروفسور حسین نعیمی عضو هیات علمی دانشگاه کاشان و دکتر رامین قهرمان زاده از پژوهشکده ابن سینا دانشگاه شهید بهشتی به عنوان اساتید راهنما و دکتر امیر حسین زرنانی از پژوهشگاه ابن سینا به عنوان استاد مشاور این طرح است.

 نتایج این کار در مجله‌ی Journal of Chromatography A با ضریب تأثیر 3/926 (جلد 1490، سال 2017، صفحات 47 تا 53) منتشر شده است.

 


( ۵ )

نظر شما :