تولد خورشید

۰۲ دی ۱۳۸۶ | ۱۸:۱۰ کد : ۳۸۷ اخبار دانشگاه

انقلاب زمستانی ، یا بر اساس باورهای قدیمی ، گرامی داشت تولد خورشید پس از پایان شب یلدا از جشنهای ایرانیان باستان است . در انقلاب زمستانی در عرض های میانی نیمکره شمالی زمین طول شب به بیشینه مقدار خود می رسد . لذا عوام با این باور که در پاییز هر شب نسبت به شب قبل طولانی تر می شود تا حدودی از طلوع خورشید در شب یلدا نا مطمئن می شدند . بنابراین شب یلدا را تا به صبح بیدار نشسته و به انتظار طلوع خورشید می ماندند و پس از طلوع خورشید در صبحگاه اولین روز زمستانی این پدیده را جشن گرفته ؛ تولد خورشید می نامیدند .

بنابر نظر کارشناسان موقعیت خورشید در این روز در هنگام طلوع ، از بین ستون های چارتاقی نیاسر از زاویه خاصی قابل مشاهده است . لذا همه ساله در انقلاب زمستانی علاقمندان جهت مشاهده چنین پدیده ای در بامداد روز اول دیماه در کنار این بنا گرد هم می آیند . امسال نیز به همین مناسبت رصد خانه دانشگاه کاشان با توجه به مجاورت این بنای تاریخی در کنار رصد خانه ، اقدام به برگزاری یک شب رصدی در شامگاه جمعه 30 آذر نموده و به مشاهده این پدیده در صبحگاه شنبه اول دیماه 86  پرداخت .

اطلاعات بیشتر