مراسم نکوداشت دو دهه علوم اجتماعی در دانشگاه کاشان برگزار شد
گردهم آیی بزرگ اساتید، دانش آموختگان و دانش جویان علوم اجتماعی دانشگاه کاشان به مناسبت بیستمین سال تأسیس علوم اجتماعی در دانشگاه کاشان دوشنبه شب ۱۹ آذر ۱۴۰۳ در تالار آزادی دانشگاه کاشان برگزار شد.
رئیس انجمن جامعه شناسی ایران در این نشست به "همگرایی اصحاب علوم اجتماعی: ظرفیتها و افقهای نوین برای جامعه امروز" و به چالشها و بحرانهای اجتماعی و اقتصادی در جهان معاصر اشاره کرد و افزود: جنبشهای اجتماعی، انقلابها و ناآرامیها ناشی از تضادهای کار و کارگر و مشکلات انسانی هستند که در طول تاریخ به وجود آمدهاند.
دکتر سعید معیدفر به بحرانهای متعدد از جمله بحران محیط زیست، فقر، نابرابری و بیعدالتی اشاره کرد و افزود: توسعه اقتصادی و فنی بدون توجه به ابعاد اجتماعی و انسانی، نتوانسته است به بهبود وضعیت بشر کمک کند.
وی با تاکید بر ضرورت توسعه اجتماعی و پایدار خاطر نشان کرد: باید تلاش کنیم تا نیازهای انسانی را مدیریت کنیم.
وی همچنین، به نقش علوم اجتماعی و دانشجویان در ایجاد همبستگی اجتماعی و تعاملات عمیقتر اشاره کرد و بر اهمیت نهادهای مدنی برای تقویت پیوندهای اجتماعی تأکید نمود.
دکتر تقی آزاد ارمکی استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران نیز در این نشست به بررسی رابطه بین هویت محلی، منطقهای و ملی با شرایط زیست اجتماعی و فرهنگی در ایران پرداخت و بر اهمیت فهم این روابط به عنوان یک اصل مهم در جامعهشناسی تأکید کرد.
وی به موضوعاتی چون طلاق و مهاجرت به عنوان مقولات جامعهشناسانه پرداخت و گفت: این مسائل به طور تخصصی توسط جامعهشناسان بررسی میشوند.
همچنین، به بحرانهای انسانی و چالشهای موجود در جامعه ایرانی اشاره کرد و افزود: مشکلات انسانی و اجتماعی در این کشور به شدت افزایش یافته است.
وی از وضعیت کنونی جامعه ایرانی به عنوان جامعهای با فقر، بیماری و جهل یاد کرد و افزود: جامعه ایرانی در گذشته نیز با مشکلاتی مواجه بوده است، اما امروز این مشکلات به شدت افزایش یافته و به بحرانهای عمیقتری منجر شده است.
وی با اشاره به اینکه که انسان امروز به دلیل تغییرات اجتماعی و فرهنگی، درگیر مشکلاتی است که در گذشته کمتر وجود داشت، افزود: مشکلات کنونی جامعه ایرانی ریشه در تاریخ و شرایط اجتماعی دارد و نیاز به بازنگری در این زمینه احساس میشود.
دکتر آزاد ارمکی به مفهوم تعلق اجتماعی اشاره کرد و گفت: انسانها به دلیل ارتباطات اجتماعی و فرهنگی، کنشگرانی فعال هستند.
وی با بیان اینکه در گذشته، تعلق به خانواده و سنتهای قدیمی بیشتر بود، اما امروز این تعلقات به چالش کشیده شده است خاطر نشان کرد: این مسائل به دلیل تغییرات اجتماعی و فرهنگی، به مراتب دشوارتر شدهاست.
وی الهیات، روانشناسی و اخلاقیات به عنوان ابعاد مهم و تاثیرگذار در زندگی و ارتباطات انسانی عنوان کرد و افزود: بخش عمدهای از مردم این سرزمین از عرصه عمل و زیست اجتماعی کنار گذاشته شدهاند و این مسئله به مشکلاتی در حکومت و خانواده منجر شده است.
دکتر آزاد ارمکی همچنین، رابطه بین علم، دین و اخلاق را در بهبود آسیب های اجتماعی حایز اهمیت دانست و افزود: نهادهای مردمی و مدنی و خیرین به عنوان افرادی با هزینه و زمان کمتر، تغییرات اساسی در جامعه ایجاد میکنند، و با همکاری و توجه به این افراد، جامعه میتواند از رنج و مشکلات خود رهایی یابد.
دکتر بهزاد سلطانی سرپرست دانشگاه کاشان نیز به بررسی وضعیت دانشگاهها و نقش آنها در ایجاد ارزش و کارآفرینی در جامعه اشاره کرد و گفت: دانشگاهها باید به جای تمرکز صرف بر آموزش و پژوهش، به کارآفرینی نیز توجه کنند.
وی خاطر نشان کرد: کارآفرینی در این زمینه به معنای ایجاد شغل نیست، بلکه به ارزشآفرینی و تولید علم و نوآوری مرتبط است.
وی به دانشگاههای معتبر در اروپا و آمریکا که به عنوان دانشگاههای کارآفرین اشاره کرد و افزود: برای تبدیل شدن به یک دانشگاه کارآفرین، باید استانداردها و روالهای مشخصی پیادهسازی شود.
وی با اشاره به کمبودهای موجود در دانشگاههای کشور خاطر نشان کرد: دانشگاهها باید به سمت ایجاد ارزشهای اجتماعی حرکت کنند و در این راستا، همکاری با صنایع و شرکتها ضروری است.
سرپرست دانشگاه کاشان به چالشهای مالی دانشگاهها و ضرورت تغییر رویکرد به سمت نیازهای جامعه اشاره کرد و افزود: ایجاد رشته های مرتبط و شرکتهایی که بتوانند به حل مشکلات اجتماعی و اقتصادی کمک کنند ضروری است.
شهردار منتخب شورای اسلامی شهر کاشان به اهمیت همکاری بین دانشگاه و شهرداری در بهبود وضعیت اجتماعی و فرهنگی شهر اشاره کرد و گفت: شهر به عنوان یک موجود زنده، نیاز به شناخت و رفع نیازهای اجتماعی دارد.
مهندس ابوالفضل ساروقیان با اشاره به چالشهای اجتماعی و فرهنگی و پدیدههای مهاجرت، افزایش جرم و نابرابریهای اجتماعی خاطر نشان کرد: علوم اجتماعی میتواند راهکارهای مفیدی برای مدیریت شهری ارائه دهد.
وی به تجربیات قبلی همکاری بین شهرداری و دانشگاه اشاره کرد و خواستار ادامه این تحقیقات برای شناسایی نیازهای شهروندان و بهبود وضعیت اجتماعی شد.
در ادامه، شهردار از برنامهریزی و اجرای رویدادهای اجتماعی و فرهنگی توسط سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری و همکاری اساتید دانشگاه با کارشناسان شهرداری اشاره و از تمامی دستاندرکاران برگزاری این رویداد تقدیر و تشکر کرده و بر نیاز به حمایت و همکاری بیشتر بین دانشگاه و مدیریت شهری تأکید کرد.
مهندس ساروقیان به سیاستهای کلان دانشگاه در راستای کارآفرینی و استفاده از انرژیهای پاک برای گردشگری اشاره و اظهار امیدواری کرد: که این همکاریها به بهبود وضعیت شهر و رفع چالشهای اجتماعی منجر شود.
دکتر محسن رئیس دانشکده علوم انسانی و حقوق دانشگاه کاشان نیز هدف از برگزاری این گردهمایی را گرامیداشت بیستمین سال تأسیس علوم اجتماعی در این دانشگاه عنوان کرد و افزود: این رویداد فرصتی برای گرامیداشت دستاوردهای دو دهه تلاش و پژوهش در حوزه علوم اجتماعی و تبادلنظر درباره چالشها و فرصتهای پیش روی این رشته و فعالان آن است.
نظر شما :