عضو هیئت علمی دانشگاه کاشان روش استخراج اسانس بدون استفاده از حرارت ابداع کرد

۲۴ مهر ۱۳۹۱ | ۱۱:۳۳ کد : ۲۰۳۵ اخبار دانشگاه
تعداد بازدید:۱۳۵۳
عضو هیئت علمی پژوهشکده اسانسهای طبیعی دانشگاه کاشان، روش استخراج ترکیبات فرار اسانسی گیاه بدون استفاده از حرارت ابداع کرد.
 عضو هیئت علمی پژوهشکده اسانسهای طبیعی دانشگاه کاشان، روش استخراج ترکیبات فرار  اسانسی گیاه بدون استفاده از حرارت ابداع کرد.

مریم اخباری، هدف از این اقدام را، استخراج ترکیبات فرار از گیاه بدون استفاده از منابع حرارتی به منظور دست یابی به ترکیب درصد جدید و جلوگیری از تخریب مولکول ها در اسانس گیاهان ذکر کرد.

وی افزود: در روش ابداعی که برای اولین بار در دنیا گزارش می شود، اسانس گیاه با استفاده از بخار ایجاد شده در دمای محیط بدون استفاده از حرارت و بدون تماس زیاد گیاه با رطوبت از بافت گیاه استخراج و در دمای کمتر از 5 درجه سانتیگراد سرد می گردد.

وی اظهار داشت: در نمونه اسانس چهار گیاه که از این طریق به دست آمده است، ضمن حفظ شکل ظاهری بافت گیاه و عدم آسیب مولکولها، کیفیت اسانس نسبت به روش معمول استخراج از طریق تقطیر با بخار داغ آب متفاوت بوده است.

به گفته وی، نتایج این تحقیق می تواند برای دستیابی به اسانسهایی با کیفیت مطلوب در صنایع مرتبط به کار برده شود. 

اسانسهای گیاهی با عنوان علمی "Essential oils" یکی از محصولات ارزشمند استخراج شده از گیاهان می باشند که مورد استفاده فراوانی در صنایع دارویی، غذایی، آرایشی-بهداشتی و به خصوص عطر سازی دارند.

 همچنین از این محصولات در تهیه انواع عرقهای گیاهان استفاده می شود و روش معمول استخراج این اسانسها استفاده از آب یا بخار با دمای 100 درجه سانتیگراد و عمدتا توسط دستگاه "کلونجر" می باشد که سبب می شود ترکیبات روغنی فرار گیاه از طریق تقطیر با بخار آب خارج شوند.

 این در حالی است که ترکیبات اسانسی بسیار به رطوبت و حرارت حساس بوده و استفاده همزمان از این دو عامل موجب تخریب و تغییر شکل برخی مولکولها شده و به کیفیت اسانس لطمه می زند.

لازم به ذکر است تا کنون در دنیا روشی که بتوان این گونه تقطیر را بدون رطوبت بالا و در دمای زیر 50 درجه سانتیگراد انجام داد گزارش نشده است.


نظر شما :