گزارش سفر علمی رییس دانشگاه به اتریش -1

۳۰ خرداد ۱۳۹۵ | ۱۲:۵۶ کد : ۴۵۵۹ اخبار دانشگاه

یکی از اهداف سفر ریاست دانشگاه به کشور اتریش و ایتالیا بازدید از دانشگاهها و مراکز علمی این دو کشور بود تا بتوان از تجربیات آنها در دانشگاه کاشان نیز بهره گرفت.

یکی از دانشگاههایی که مورد بازدید قرار گرفت دانشگاه دولتی وین بود.این دانشگاه با 600 سال سابقه حدود 80000 دانشجو دارد.فضای فیزیکی این دانشگاه که روبروی مجلس قانونگذاری اتریش قرار دارد بسیار زیبا و بر اساس معماری سنتی پایه گذاری شده است.دورتادور حیات دانشگاه مزین به سردیس شخصیت های علمی دانشگاه است و در ابتدای ورودی دانشگاه تصویر 15 استاد دانشگاه که موفق به اخذ جایزه نوبل شده اند نصب شده است.همچنین نام روسای دانشگاه و سال های ریاست آنان در فضای مخصوصی حک گردیده است.پذیرش دانشجو در این دانشگاه بر اساس سوابق داوطلب بوده و نیازی به کنکور ورودی نیست و دانشجویان به صورت رایگان تحصیل می کنند.نکته جالب توجه آن بود که دیدار ما در روز تعطیل صورت گرفت اما هیچ محدودیتی برای بازدید وجود نداشت و برخی اساتید و دانشجویان در دانشگاه مشغول مطالعه و تحقیق بودند.

دیدار از موسسه "آی سی جی ای بی" نیز یکی از مراکز علمی دیگر بود که مورد بازدید قرار گرفت که سازمانی مستقل بوده و 64 کشور جهان عضو آن هستند.تحقیقات در زمینه های بیوتکنولوژی برای کشورهای در حال توسعه هدف تاسیس این بوده است و دانشجویان از طریق بورس و دوره های کوتاه مدت در آنجا تحقیق و تحصیل می کنند.مسوولان موسسه اعلام آمادگی کردند برای دانشجویان ایرانی نیز بورسیه مجانی بدهند و اساتید هم در دوره های مرکز شرکت کنند.سال گذشته 500 دوره با 23 هزار نفر برگزار شده بود و هر دوره با هزینه 20 هزار یورو تشکیل می شود .این سازمان دارای آزمایشگاههای بسیار مجهز و عظیم است که در زمینه های سرطان، بیماری های ژنتیکی و بهداشت فعالیت های بسیار خوبی دارد.

مرکز مهم دیگری که مورد بازدید قرار گرفت موسسه "الترا" بود که دارای 600 محقق بین المللی و داخلی است و در زمینه های لیزر و اشعه و مواد دیگر فعالیت می کند.این مرکز سالیانه دو و نیم میلیون یورو از صنایع و 60 میلیون یورو از دولت می گیرد.37 درصد سهام آن نیز متعلق به استانداری است.آزمایشگاههای این مرکز شاید به اندازه تمام ساختمان های دانشگاه باشد و دارای به روز ترین تکنولوژی است .سالیانه 150 تقاضای استفاده از آزمایشگاه صورت می گیرد که نصف آن پذیرفته می شود و اگر طرح ها ارزش علمی بالا داشته باشد بدون پرداخت هزینه پذیرفته می شود.در یکی از آزمایشگاههای ساخت مواد در مقیاس نانو قطعه ای به اندازه یک هزارم میلی متر با سوراخی به اندازه یک میلیونیم متر ساخته شده بود که بسیار شگفت انگیز بود.

دانشگاه "سالزبورگ" محل دیگری بود که مورد بازدید قرار گرفت که دانشکده های آن در نقاط مختلف شهر و با بناهایی بسیار جذاب و دیدنی قرارداشت.این دانشگاه 17000دانشجو دارد و شبیه دانشگاههای سوییس و آلمان اداره می شود. زمانی که از این دانشگاه بازدید می کردیم دانش آموزان زیادی برای بازدید از دانشگاه حضور داشتند و نکته جالب توجه آن بود که دانش آموزان غالبا در اردو و بازدید از دانشگاهها و صنایع و اماکن دیگر به سر می برند تا خلاقیت آنها افزایش داده شود.دانشکده حقوق این دانشگاه چند ساختمان داشت و هر ساختمان که به اندازه هریک از دانشکده های دانشگاه ما بود به یکی از رشته های حقوقی اختصاص داشت.ساختمانی که از آن بازدید کردیم مربوط به حقوق جزا و جرمشناسی بود که 500 دانشجو و 100 استاد داشت.کتابخانه این دانشکده 100 مجله کاغذی و 1000 مجله الکترونیکی و380 هزار جلد کتاب داشت.رییس دانشگاه توسط شورای دانشگاه انتخاب می شود و اساتید 5 روز حضور تمام وقت دارند و 5000 یورو حقوق هر استاد تمام می باشد.این دانشگاه 2000 کارمند دارد و دانشجویان شهریه نمی دهند مگر اینکه مشمول سنوات شوند.اما برای خوابگاه بین 200 تا 600 یورو و برای غذا 6 یورو پرداخت می نمایند.دانشکده های علوم ، حقوق ، جامعه شناسی و علوم انسانی در این دانشگاه شهرت بالاتری دارند.

موسسه "آی سی تی پی" نیز مقصد اصلی ما بود که در سال 1964به ابتکار پروفسور عبدالسلام تاسیس گردیده و هزینه های آن را دولت ایتالیا (حدود 10 میلیون یورو) و آژانس بین المللی هسته ای و کشورهای دیگر پرداخت می کنند.این موسسه در کشورهای دیگر از جمله برزیل؛ مکزیک، چین و ترکیه شعبه دارد و هزینه های شعبه آن در برزیل توسط یک خیر پرداخت می گردد.یکی از پروژه های این مرکز کشف ذره هیگز بوده که ده میلیارد یورو هزینه داشته و 110 کشور در آن شرکت نموده اند.

گزارش تفصیلی این بازدید بزودی مدون شده و در اختیار همکاران قرار می گیرد.نکته جالب توجه آن است که همکاران محترم باید خودشان در سایت ها گشته و این مراکز را پیدا کرده و با آنها ارتباط برقرار کنند زیرا اکثر کسانی که در این موسسات حضور یافته و با آنها صحبت می کردید بسیاری هزینه های سفر توسط موسسات پرداخت می شود مشروط بر اینکه طرح علمی مناسب و سوابق خوبی ارایه گردد.