دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه کاشان آمادگی ارائه برنامه مدیریت منابع آب در سطح شهرستان را دارد

۱۹ شهریور ۱۴۰۲ | ۱۳:۰۴ کد : ۲۲۳۵۷ اخبار دانشگاه
تعداد بازدید:۱۵۶۶

رئیس دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه کاشان از آمادگی و توانایی این دانشکده جهت تدوین قانون و برنامه حکمرانی آب و مدیریت منابع آب در سطح شهرستان خبر داد و گفت: مدیریت منابع آب تنها راه تعدیل اثرات فرونشست و تنها راه تضمین  بقای حیات در منطقه است.

دکتر رضا قضاوی یکی از مهم‌ترین دلایل فرونشست به‌ویژه در ایران مرکزی را برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی و خالی شدن آبخوان‌ها دانست و گفت: با خروج آرام آب از میان لایه‌ها و فشرده شدن آبخوان‌ها، حجم فضای خالی در اثر فشار حاصل از ایجاد لایه‌های رسوبی بالایی کاهش پیدا می‌کند و به‌تدریج سطح زمین فرومی‌نشیند و آثار آن آشکار می‌شود.

وی با اشاره به لزوم کنترل میزان مصرف آب در خانوارها اظهار داشت: از حدود ۷۰ سال پیش که فناوری حفاری چاه‌های عمیق و پمپ‌های استحصال آب وارد کشور شد متأسفانه فرهنگ استفاده صحیح و پایدار از آب همراه این تکنولوژی وارد کشور نشد و با افزایش جمعیت و درنتیجه افزایش به نیاز منابع غذایی هرسال چاه‌های عمیق به تعداد زیادی در دشت‌های ایران حفر شد.

رئیس دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه کاشان بر اساس برخی از گزارش‌ها، کاشان را بحرانی‌ترین دشت در سطح کشور عنوان و اعلام کرد: مطالعات همکاران دانشگاهی در دشت کاشان نشان داده است درواقع نقشه میزان اُفت آب‌های زیرزمینی با میزان فرونشست همخوانی و تطابق کامل دارد به عبارتی عامل اصلی فرونشست در دشت کاشان اُفت سطح آب‌های زیرزمینی بوده است که تداوم فرونشست با این روال متأسفانه شرایط بدی را برای این منطقه به وجود خواهد آورد.

وی بر افزایش سرعت و میزان فرونشست در دشت کاشان بر اساس مطالعات انجام‌شده تأکید کرد و افزود: این میزان فرونشست در مرکز آبخوان و قسمت‌های جنوب شرقی بیشتر و به سمت شهر کاشان در حال حرکت است که اگر مدیریت درستی برای این پدیده وجود نداشته باشد در آینده نه‌چندان دور تمام زیرساخت‌های شهری و اطراف شهرستان می‌تواند در اثر فرونشست تهدید شود.

رئیس دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه کاشان گفت: فرونشست یک پدیده برگشت‌ناپذیر و بزرگ‌ترین و مهم‌ترین چالش توسعه ایران مرکزی به‌ویژه کاشان است که متأسفانه مدیران شهری و برنامه ریزان توجه کافی به این موضوع نداشته و ندارند درحالی‌که باید مدیریت منابع آب در کاشان به‌عنوان بزرگ‌ترین و اولین اولویت در توسعه مناطق شهری باشد.

قضاوی انجام هرگونه فعالیت توسعه‌ای ایجاد زیرساخت‌ها، توسعه شهر و صنایع را با پیوست زیست‌محیطی و بحث روش تأمین منابع آب موردنیاز خواستار شد و افزود: مدیران شهر کاشان و استان اصفهان باید برای برنامه‌ریزی استفاده صحیح و مدیریت منابع آب به‌عنوان اولین و بزرگ‌ترین اولویت و چالش دشت کاشان که 87 درصد منابع آب برای کشاورزی استفاده می‌شود گام‌های اساسی بردارند.

وی آموزش وضعیت منابع آب و نحوه استفاده از این منابع به فرزندان در مدارس را خواستار شد و افزود: بایستی خانوارهای ایرانی به‌ویژه خانوارهای ساکن در مناطق خشک و شهرستان کاشان آموزش صحیح نسبت به استفاده از منابع آب را داشته باشند تا فرهنگ استفاده صحیح از آب در سطح شهرستان توسعه داده شود.

وی بیان کرد: مدیریت آب و فاضلاب شهرستان در بحث مصارف شهری نیز بایستی نسبت به آموزش خانوارها اهتمام کند و با کمک دانشگاه نسبت به تهیه بسته‌های آموزشی و ایجاد بسته‌های مشوق برای کاهش مصرف آب اقدام کند.

رئیس دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه کاشان توسعه گلخانه‌ای با استفاده از روش‌های کم آب، پرورش ماهیان زینتی، بازبینی جدی در مصرف منابع آبی در بحث فضای سبزی شهری، اهتمام به بازچرخانی منابع آب مصرفی در بخش صنعت و توسعه صنعت در منطقه بر اساس پتانسیل منابع آب را برخی از راهکارهای پیشگیری و جلوگیری از مصرف بی‌رویه برشمرد.

کلید واژه ها: آب منابع آب مدیریت منابع آب آب زیرزمینی منابع دانشکده منابع رئیس دانشکده منابع مدیریت منابع منابع طبیعی منابع طبیعی علوم


( ۴ )

نظر شما :