رئیس انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران:

نهاد علم باید به ارتقاء بنیادهای تخصصی، اثربخشی اجتماعی و تعالی انسان توجه کند

۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ | ۱۶:۱۹ کد : ۲۵۵۷۸ اخبار دانشگاه
تعداد بازدید:۳۲۹

رئیس انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران گفت: نهاد علم باید به ارتقاء بنیادهای تخصصی، اثربخشی اجتماعی و تعالی انسان توجه کند.

دکتر سیدعلی اصغر میرباقری فرد در نوزدهمین همایش بین‌المللی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی که در دانشگاه کاشان برگزار شد، به اهمیت جایگاه زبان فارسی و نقش آن در نهاد علم اشاره کرد و افزود:  نهاد علم در فرهنگ اسلامی وظایف خطیری دارد که شامل نوآوری و ارتقاء حیات مادی و معنوی جامعه می‌شود.

وی خاطر نشان کرد: در علوم انسانی و به‌ویژه در رشته زبان و ادبیات فارسی، این اهداف باید مدنظر قرار گیرد تا از ظرفیت‌های موجود به بهترین نحو استفاده شود.

وی هدف این گردهمایی را ارتقاء زبان فارسی و ایجاد بستری برای تبادل نظر و بهره‌وری بیشتر از این زبان غنی عنوان کرد و افزود: نهادهایی که غیر از صداوسیما وزارت فرهنگ و ارشاد ده‌ها مرکز و نهاد داریم که سخت نیازمند به حوزه تخصصی زبان و ادبیات فارسی هست .

دکتر میرباقری به بررسی نقش و اهمیت زبان و ادبیات فارسی در نظام علمی و فرهنگی کشور اشاره کرد و گفت: سیاست‌گذاران و تصمیم‌سازان، نهادهای مخاطب و هدف در جامعه، و دانشگاه‌ها و مراکز علمی سه گروه هدف هستند که در ترویج زبان و ادب فارسی نقش مهمی دارند.

رئیس انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران تاکید کرد:  که برای تحقق اهداف علمی و فرهنگی، نیاز است که این گروه‌ها از ظرفیت‌های زبان و ادبیات فارسی بهره‌برداری کنند.

وی  به چالش‌ها و فاصله‌های موجود در اجرای این رسالت‌ها اشاره کرد و گفت: با وجود استعداد و ظرفیت‌های موجود، باید فعالیت‌های خود را بازنگری کنیم.

دکتر میرباقری به نقش مهم نهادهای دولتی مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی فرهنگی اشاره کرد و افزود: بدون توجه به زبان و ادبیات فارسی، ارتقاء فرهنگی جامعه ممکن نیست.

وی به عدم بهره‌برداری از تخصص‌های دانشگاهی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و صدا و سیما و دیگر نهادها اشاره و تاکید کرد: باید از ظرفیت‌های دانشگاه‌ها به‌طور نظام‌مند استفاده شود.

رئیس انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران  خواستار توجه بیشتر به زبان و ادبیات فارسی در سیاست‌گذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها شد و تاکید کرد: بدون این توجه، تحقق اهداف فرهنگی و علمی کشور ممکن نخواهد بود.

وی به بررسی مسائل مرتبط با حوزه ادبیات و علوم انسانی و اهمیت کاربردی کردن یافته‌های علمی اشاره کرد و افزود: در این گردهمایی ها، باید به نقد و پرسش و پاسخ پرداخته شود تا بتوان به ارائه یافته‌های جدید علمی پرداخت.

دکتر میرباقری افزود:  بسیاری از دانشگاه‌ها در نسل‌های اول تا پنجم بیشتر بر روی فعالیت‌های سطح پایین متمرکز هستند و نیاز است که به سطوح بالاتر (TRl 5 تا 7) وارد شوند تا به تولید دانش تخصصی و عمومی بپردازند.

وی بر اهمیت پاسخگویی به نیازهای جامعه و حل مسائل آن در حوزه زبان و ادبیات فارسی تأکید کرد و افزود: اگر بتوانند در این مسیر پیشرفت کنند، جایگاه زبان فارسی ارتقا خواهد یافت.

رئیس انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران همچنین، به ظرفیت‌های موجود در حوزه تولید محصولات مبتنی بر زبان و ادبیات فارسی و ارتباط با شرکت‌های دانش بنیان اشاره کرد و گفت: ضرورت توجه به فناوری‌های نوین و هوش مصنوعی است تا از شکاف فناوری در این رشته جلوگیری شود.

وی خاطر نشان کرد: در این راستا، نشست‌های تخصصی برای بررسی استفاده از صنایع خلاق و فناوری‌های نرم برنامه‌ریزی شده است.

دکتر میرباقری در پایان، با تشکر از دکتر سلطانی رئیس دانشگاه کاشان و دبیران علمی و اجرایی در برگزاری این گردهمایی اظهار امیدواری کرد: تا برگزاری نوزدهمین گردهمایی با ارائه مقاله های علمی  و نشست های تخصصی، بتواند گام مؤثری را در ترویج هر چه بیشتر زبان وادب فارسی بردارد.

معاون استاندار و فرماندار ویژه کاشان  هم در این گردهمایی به اهمیت شهر کاشان در تاریخ، فرهنگ و هنر ایران اشاره کرد و افزود: کاشان به عنوان خاستگاه اندیشمندان، شاعران و هنرمندان بزرگ شناخته می‌شود و بزرگانی همچون غیاث الدین جمشید کاشانی، محتشم کاشانی و سهراب سپهری دارد.

مجتبی راعی افزود: مکتب ادبی کاشان در دوره صفویه به دلیل نزدیکی به پایتخت صفوی، اصفهان، شکل گرفته و در شعر فارسی و مرثیه سرایی نقش مهمی ایفا کرده است.

وی با بیان اینکه کاشان به عنوان یک مرکز فرهنگی و مذهبی، در توسعه ادبیات آیینی و شعر تأثیرگذار بوده و به عنوان مقصدی برای گردشگری ادبی شناخته می‌شودف خاطر نشان کرد: تنوع گویش‌ها و توجه به حفظ میراث فرهنگی در این منطقه از ویژگی‌های بارز این شهر است.

فرماندار کاشان افزود: در سال‌های اخیر، مراکز فرهنگی متعددی در کاشان تأسیس شده که به ترویج زبان و ادبیات فارسی کمک می‌کنند.

وی در پایان از حضور اساتید، دانشجویان و پژوهشگران تشکر و اظهار امیدواری کرد: این گردهمایی به اهداف خود در ترویج و ارتقاء زبان و ادبیات فارسی دست یابد.

نوزدهمین گردهمایی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی تا روز پنجشنبه 11 اردیبهشت در دانشگاه کاشان ادامه دارد.

کلیدواژه‌ها: زبان ترویج زبان انجمن ترویج زبان رئیس انجمن ترویج زبان زبان ادبیات فارسی زبان ادبیات زبان ادب فارسی زبان ادب زبان ادب فارسی ایران زبان فارسی


نظر شما :